Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Χριστός Ανέστη - Θεολογική Σχολή Χάλκης

Θεολογική Σχολή Χάλκης, Πάσχα 2013 (πηγή)
         Ευχή για καλή Ανάσταση στην πολύπαθη περιοχή μαζί με το χαρμόσυνο μήνυμα ότι "Χριστός Ανέστη" και μαζί και η ελπίδα. Εξάλλου ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση... 
Από τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ηγουμένου της Μονής της Αγία Τριάδος στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων Κων/πολης - με την ελπίδα να είναι ο πρώτος Δ/ντής σπουδών της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης!  (πηγή)
 
"Ανοίγουμε τη Χάλκη ! Την ανοίγουμε πριν ακόμη ανοίξει επίσημα ως Θεολογική Σχολή από τις τουρκικές αρχές. Την ανοίγουμε σαν μοναστικό κοινόβιο. Την ανοίγουμε ως χώρο εκδηλώσεων. Την ανοίγουμε ως τόπο συναντήσεων, συνεδρίων και συμποσίων. Την ανοίγουμε ως προσκύνημα. Την ανοίγουμε ως χώρο φιλοξενίας. Την ανοίγουμε ως τόπο μελέτης στη Βιβλιοθήκη. Την ανοίγουμε. Από σας θέλουμε να είστε δίπλα μας σε κάθε προσπάθεια.

Πατριαρχική τάξη
Η Πατριαρχική τάξη γενικά δεν είναι πομπώδης, όπως θα περίμενε κανείς από ένα θεσμό σαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι βέβαια εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπής, αλλά η μεγαλοπρέπεια αυτή πηγάζει από την ιεροπρέπεια στις κινήσεις και από την κατάνυξη στη στάση των λειτουργούντων, από τη λιτή και αρχαία βυζαντινή μελωδία των ιεροψαλτών, απαλλαγμένη από ανατολίτικες υπερβολές και από δυτικίζοντα ολισθήματα.
Η τάξη που θα τηρηθεί δεν επαφίεται στις προτιμήσεις η στη διάθεση του προεξάρχοντα. Γνωρίζουμε όλοι τι και πότε και πως πρέπει να γίνει. Είναι η δύναμη της ζωντανής συνέχειας της παραδόσεως, της τάξεως, που ποτέ δεν διεκόπη, αλλά μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, όπως η αποστολική διαδοχή. Γι’ αυτό και ποτέ δεν θα πάψει η Πόλη να είναι ένας σταθερός προσκυνηματικός προορισμός για τον Έλληνα, ένα εκκλησιαστικό, ιστορικό και πολιτισμικό σημείο αναφοράς αμετακίνητο."

Παναγία η Παυσολύπη Χάλκης (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: