Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μποστ...

CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! 
Ο Μποστ του Τύπου

Η μαμά Ελλάς, ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα!
      Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς) με τίτλο : "CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου" έδωσε μια νότα μειδιάματος αλλά και έντονου προβληματισμού από την ευστοχία, το βάθος του σχολίου, την επικαιρότητα που 50-60 (!) χρόνια μετά μοιάζει τόσο ίδια... 
      Ο Μέντης (Χρύσανθος) Μποσταντζόγλου (Κωνσταντινούπολη 1918 - Αθήνα 1995) υπήρξε ένα πολυσχιδές ταλέντο, που άφησε το στίγμα του στο νεότερο ελληνικό πολιτισμό με την καυστική του και ευφάνταστη σάτιρα, τα λαϊκότροπης ζωγραφικής σκίτσα του, την ευρηματικότητα, τα λογοπαίγνια αλλά και τη χαρακτηριστική ανορθογραφία του. Έζησε μια πλούσια σε ερεθίσματα ιστορική συγκυρία, την οποία σχολίασε με σκίτσα, γελοιογραφίες, σατιρικά σχόλια σε διάφορες εφημερίδες. 
     Πόσο- δυστυχώς!- επίκαιρος, πόσο μοιάζουν τα προβλήματα, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας"; 
             Και τότε (το  1965) το Σύνταγμα θεωρείτο φιλολογική πολυτέλεια ήσσονος σημασίας και αποσύρονταν και βιβλία σχολικά! Ιστορία παλιά...;
 Μισθός υπαλλήλου: αν δεν υπάρχει κανένα συμβούλιο (επιτροπές κλπ), δεν τη βγάζει, το Δεκέμβρη τα τινάζει. Φτώχεια, πείνα... 1960.


Αυτό κι αν είναι - σχεδόν- σύμπτωση! Επίταξη απεργών... 
Η Κύπρος σε γεωστρατηγική δίνη. Ανέκαθεν (1979) 
Ο πρίγκηψ της Αμασείας (λόγω έλλειψης ... μάσας)
1960 : θησαυροφυλάκειο μάρκων ελληνοτουρκιστί...
        Ψάξτε  να βρείτε και να ... διορθώσετε τα "λάθη" των σκίτσων στα σχόλια, αν θέλετε! Σαν άσκηση, εξάλλου ο Μποστ ήξερε πολύ καλά ορθογραφία, η ανορθογραφία του ήταν θέμα καλλιτεχνικού ύφους !

        Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το ύφος του και μερικοί ακριβώς για αυτή την έκθεση δημιούργησαν έργα προς τιμήν του, όπως:
 
Η. Μακρής 2013

 Εξαιρετική έκθεση στο σύνολό της, υποδειγματική παρουσίαση με αποκόμματα εφημερίδων που ανασυνθέτουν την πολιτική και κοινωνική περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: