Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Βιβλιοθήκη σχολείου - νέο υλικό

             Στις 9/4/2013, κατόπιν προηγηθείσης τηλεφωνικής επικοινωνίας, πήγα στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του (πάλαι ποτέ) Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (και πλέον του ΥΠΑΙΘΠΑ μας) προκειμένου να παραλάβω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο διαθέτουν δωρεάν σε σχολεία, με την ανάλογη αίτηση από τη δ/νση του σχολείου μας ανά χείρας. 
            Τα γραφεία στεγάζονται σε ένα νεοκλασσικό στην Πλάκα, Πρυτανείου 9, κοντά στον άγιο Νικόλαο το Ραγκαβά. Ωραία και ήσυχη γειτονιά, μικρός κήπος σκιερός, στενά δωμάτια. Πήραμε ό,τι μας ετοίμασαν, ό,τι υπήρχε για να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Υπήρχαν και έτοιμα πακέτα με μαύρες σακούλες τυλιγμένα,προφανώς για ταχυδρομική αποστολή σε σχολεία. Πάλι καλά! Μάζευε κι ας είν' και ρώγες! Βλέπετε στη φωτό τι πήραμε- ενδιαφέροντα κάποια, ελπίζουμε να αξιοποιηθούν: ένας δίσκος ψηφιακός, διάφοροι φάκελοι με ενδιαφέρον υλικό, ένα εξαιρετικό βιβλίο  του Μουσείου Μαραθώνα για την περιώνυμη μάχη και κάποια φυλλάδια.
           Το θεωρήσαμε χρέος μας. Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας δεν είναι "σχολική" (με τα σχετικά προγράμματα), αλλά είναι σχολική, δηλαδή του σχολείου μας. Διαθέτει-δυστυχώς- λίγα βιβλία αναφοράς, αλλά αρκετά λογοτεχνικά. 
           Φέτος και τα τρία τμήματά μου της πρώτης γυμνασίου πήραν το λογοτεχνικό τους βιβλίο (εργασία : ανάγνωση και περίληψη). Κάποια παιδιά (κυρίως κορίτσια) ενθουσιάστηκαν από τα βιβλία, που κατά κύριο λόγο τους ανατέθηκαν, ελάχιστα έμειναν αδιάφορα κάπως-πάντως όλοι εργάστηκαν, όπως θα ήθελα. 
           Ο χώρος είναι ωραίος, με δυο μεγάλα τραπέζια και καρέκλες γύρω γύρω, ώστε να κάθονται οι μαθητές γύρω από στρογγυλή (καλά, μακρόστενη) τράπεζα. Και, ναι, επειδή δεν την επισκέπτονται και πολλοί στο σχολείο μας, τη χάρηκα! Πήγα με όλα τα τμήματά μου για μάθημα- με κάποια αρκετές φορές. Τα παιδιά το ζητούσαν κι άλλες. Η ατμόσφαιρα, όντως, είναι διαφορετική. Περισσότερα, προσεχώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: