Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η "κυψέλη" χωρίς το "μελίσσι"

θέατρο Επιδαύρου 
           Σήμερα είχαμε απόλυτη ησυχία στο σχολείο. Κάναμε πολλές εξωδιδακτικές διοικητικές εργασίες, διορθώσεις. Ήμασταν λίγοι συνάδελφοι και η ώρα πέρασε γρήγορα. Ήταν η μέρα της μεγάλης/ημερήσιας σχολικής εκδρομής και των τριών τάξεων. Οργανώθηκε επίσκεψη στην Αρχαία Επίδαυρο, στο Ασκληπιείο, όπου βρίσκεται και το καλοδιατηρημένο και υπέροχο αρχαίο θέατρο, ίσως το τελειότερο από άποψη ακουστικής, έργο του Πολυκλείτου. Αναφέρει ο Παυσανίας (ΙΙ 27.5) : "...Ἐπιδαυρίοις δέ ἐστι θέατρον ἐν τῷ ἱερῷ μάλιστα ἐμοὶ δοκεῖν θέας ἄξιον... ἁρμονίας δὲ ἢ κάλλους ἕνεκα ἀρχιτέκτων ποῖος ἐς ἅμιλλαν Πολυκλείτῳ γένοιτ' ἂν ἀξιόχρεως; "
          Η φύση, η ηρεμία, οι ιαματικές πηγές (στην αρχαιότητα, σήμερα δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τέτοιο), η πίστη στον Ασκληπιό και τα παιδιά του -Ποδαλείριο, Μαχάονα, Υγιεία, Πανάκεια, Ακεσώ, Ιασώ, Αίγλη- το είχαν καταστήσει περίφημο θεραπευτικό κέντρο σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ιστορίες ίασης στο Ασκληπιείο. Εκεί μετά τις τελετουργικές θυσίες, γεύματα και λουτρά, ο ασθενής κοιμόταν στο Άβατον, όπου ο θεός ή το φίδι του έδινε στον ύπνο του τη θεραπεία (ο Ύπνος ήταν αδελφός του Θανάτου στη μυθολογία). Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη εκεί τελούνταν πιθανώς χειρουργικές επεμβάσεις (ενώ οι ασθενείς ήταν εν υπνώσει και όχι φυσικά από το θεό ή το φίδι υπερφυσικά...).
Άβατον ή Εγκοιμητήριον :
 ο χώρος θεραπείας (πρ. αρχείο)

Η πρόσφατη ομιλία του κ. Λαμπρινουδάκη στις 29 Μαρτίου 2013  με τίτλο "Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου: Τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής".


Μπορείτε να δείτε ένα πανόραμα των 125 θεάτρων της ελληνικής επικράτειας εδώ (http://www.diazoma.gr/)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: