Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ακάθιστος Ύμνος

The Laudations of Our Lady of the Akathist
Ρωσική εικόνα 16ου αι.- Χαιρετισμοί
               Την Παρασκευή κάθε εβδομάδας της Σαρακοστής ψάλλονται οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου σε τέσσερα τμήματα (στάσεις), την δε Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδας ψάλλονται ολόκληροι για να ακολουθήσει η "βουβή" εβδομάδα και η Μεγάλη Εβδομάδα της κορύφωσης του θείου δράματος πριν από την Ανάσταση.
               Πρόκειται μάλλον για έργο του Ρωμανού του Μελωδού, του "Πίνδαρου της εκκλησιαστικής ποίησης", αποτελούμενο από 24 οίκους (τροπάρια) με ακροστιχίδα που σχηματίζει την αλφάβητο, αφιερωμένο στην Παναγία- ένα αριστούργημα ελληνικής ποιητικής έκφρασης, με υψηλά νοήματα, πλούσιο και εκφραστικό λεξιλόγιο, αντιθέσεις, καλλιλογία, μουσικότητα. Προοίμιό του το κοντάκιο "Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ", ο εθνικός ύμνος του αγωνιστικού Βυζαντίου και του ελληνικου γένους κατά τον Στρατή Μυριβήλη.
http://www.pigizois.net/galery/xeretismoi%20theotikou/callontes.jpg
Πηγή (διαδίκτυο)
     Σύμφωνα με μια εκδοχή, συνετέθη το 626, όταν η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από Ἀβάρους, ενώ ο αυτοκράτορας Ἡράκλειος ἀπουσίαζε σε εκστρατεία. Ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε την πόλη μὲ την εικόνα της Παναγίας και ενθάρρυνε τον πληθυσμό και τους μαχητές.  Ανεμοστρόβιλος  κατέστρεψε τον εχθρικο στόλο και τη νύκτα  7ης-8ης Αὐγούστου. Ο λαός πανηγυρίζοντας τη σωτηρία του, συγκεντρώθηκε στὸ ναό της Παναγίας τῶν Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη καὶ όλοι όρθιοι- "ορθοστάδην"- έψαλαν τον  Ἀκάθιστον Ὕμνον στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» καὶ την ευγνωμοσύνη τους στην "υπέρμαχον στρατηγό". Παλιότερα μάλλον ψαλλόταν σε άγνωστο σε μας μέλος, σήμερα αναγινώσκεται από τον ιερέα. Υπέροχες συνθέσεις σύγχρονες -αλλά και παλαιότερες - είναι αυτές που εξεικονίζουν στίχους του Ύμνου.  Βοήθειά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: