Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία: μουσειοσκευή και ταινία!

          Χθες, Δευτέρα 22/4/2013 παρουσιάσαμε στην τάξη, δηλαδή στο εργαστήριο χημείας, όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και ημίφως, δύο ταινίες μικρού μήκους, μία από το καθένα από τα δύο τμήματα της Α΄τάξης, με τα οποία αξιοποιήσαμε μια μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 
           Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Στα πλαίσια του μαθήματος αρχαίας ελληνικής γλώσσας και αρχαιογνωσίας ευρύτερα, αφού ένα κείμενο αναφερόταν σε χλαμύδες και εξωμίδες, σκέφτηκα να παρουσιάσω στο σχολείο μια από τις μουσειοσκευές που δανείζουν διάφορα μουσεία, ώστε να γίνει βιωματικό και ζωντανό μάθημα. Μετά από τις κατάλληλες συνεννοήσεις και με το χαρτί-βεβαίωση του Δ/ντή (ότι είμαι εκπαιδευτικός...) ανά χείρας παρέλαβα από τις ευγενέστατες κυρίες του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπέροχου αυτού Μουσείου τη μουσειοσκευή: υφάσματα, εξαρτήματα και εκπαιδευτικό φάκελο
φωτογραφία από την αντίστοιχη μουσειοσκευή του Μουσείου Ακρόπολης
         Αφού ετοίμασα μια παρουσίαση- και με δικό μου υλικό αρκετό (π.χ. για το λινάρι, φωτογραφίες από αγγεία κ.α.π.)- με πολλές διαφάνειες, αφιέρωσα δύο ώρες σε αυτή τη δραστηριότητα για καθένα από τα δύο τμήματά μου της Α΄ στις 3/4/2013. Πίστευα ότι ίσως η μία ώρα παρουσίασης των αρχαίων ελληνικών ενδυμάτων (αλλά και κομμώσεων, υποδημάτων και τελικά και κεραμικής!) θα ήταν κουραστική- και λόγω των πολλών πληροφοριών. Αμ, δε... Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα στοιχεία, έκαναν ερωτήσεις και παρατηρήσεις επί των διαφανειών για το χιτώνα, την εξωμίδα, τον πέπλο
Από την παρουσίαση...
       Τη δεύτερη ώρα έγινε ο χαμός...! Με το υλικό της μουσειοσκευή επιλέχθηκαν επτά παιδιά για να τα ντύσω ζωντανά ως αρχαίους Έλληνες/-ίδες! Ήθελαν όλα! Όσα ντύθηκαν ενθουσιάστηκαν! Επειδή ήμασταν ντυμένοι κατά τον αρχαίο τρόπο, είπαμε να κάνουμε και τη δραματοποίηση ενός διαλόγου στα αρχαία ελληνικά (έτοιμος αυτός, από ένα παλαιότερο ευφάνταστο συντακτικό αρχαίων) με θέμα τη σχέση γονιών και κόρης που τρέχει στα αρχαία συμπόσια... πάρτι δηλαδή (τα κορίτσια στην αρχαία Αθήνα δε συμμετείχαν σε αυτά, βέβαια, αλλά ποιητική αδεία...).
από βιβλίο του Δημοτικού
         Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος  και ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι "ηθοποιοί" χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία (λίγη ανάγνωση και με το χαρτί στο χέρι) ανταποκρίθηκαν άψογα στο ρόλο τους! Οι δε θεατές τούς χάρηκαν, αφού καταλάβαιναν τα πάντα από την παράλληλη "μετάφραση" (εντάξει, γλωσσική εξομάλυνση καλύτερα).  
         Προέκυψε μια πολύ ωραία, ομολογουμένως,  παρουσίαση /φωτοϊστορία, με τίτλους αρχής, υπότιτλους, μουσική επένδυση υπέροχα αρχαιοπρεπή, που παρουσιάσαμε στην τάξη με καλεσμένο το Δ/ντή μας. Τα σχόλια όλων υπήρξαν θετικότητα...Οι μικροί μαθητές χειροκρότησαν αυθόρμητα. Δυστυχώς, για λόγους προσωπικών δεδομένων δεν θα τα αναρτήσουμε. Εμείς περάσαμε, πάντως, καλά. Φτιάξαμε και ένα ημερολόγιο με φωτογραφίες μας ως αρχαίων Ελλήνων από τη δραστηριότητα για να μετράμε τις τελευταίες μέρες αυτής της χρονιάς. 
         Ευχαριστούμε το Μουσείο για την ευκαιρία αυτή και, κυρίως, τα παιδιά για τον αφειδώλευτο ενθουσιασμό και την προσφορά τους. Είναι πάντα θετικά και ανοιχτά σε προτάσεις που τα βοηθούν να μάθουν, να αυτενεργήσουν, να δημιουργήσουν. Μπράβο τους... Μας δίνουν χαρά με την προθυμία τους. Αλλά πέρα από την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι πολύ καλό... Ελπίζω με την ίδια ζέση να μελετήσουν και για τις επερχόμενες εξετάσεις. Γιατί ωραίες οι δραστηριότητες, αλλά δεν παραμελούμε καθόλου την ύλη μας... (Έχουμε καλύψει τα πάντα, εξάλλου.)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στους μαθητές! Ασφαλώς το πολύ καλό αποτέλεσμα οφείλεται στη δική τους συνεργασία, προσπάθεια, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό! Χίλια μπράβο και στην εκπαιδευτικό για την προεργασία της, την οργάνωσή της, τη φαντασία της, το όλο εγχείρημα! Πάντα τέτοια!

E.T. είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας (αν και ανώνυμο). Πράγματι, πέρα από την οργάνωση της κάθε δραστηριότητας από τον διδάσκοντα/-ουσα, η προθυμία, ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή των παιδιών "εκτοξεύουν" τον αρχικό σχεδιασμό. Θα άξιζε να έβλεπε κανείς και το ταινιάκι- ειλικρινά ξετρελαθήκαμε!- και τις ομάδες ντυμένες. Αξίζει να παρουσιαστεί αυτή η μουσειοσκευή σε κάθε σχολείο.

Σημείωση: Ευχαριστώ και γιατί μου δώσατε την ευκαιρία με το σχόλιο να ξαναδιαβάσω και να διορθώσω ένα χρόνο μετά κάποιες τραγικές (και ορθογραφικά) αβλεψίες- εκ παραδρομής. Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες, αλλά και επιείκεια: επρόκειτο για "πρωτόλεια" (και πάντα βιαστική) ανάρτηση! Βρε παιδιά, μιλάτε(όταν εντοπίζετε αβλεψίες)!

Unknown είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ.ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ