Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Έκθεση: Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-1913, η πορεία προς τη νίκη

   Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα επισκέφτηκα -και το προτείνω ενθέρμως- ένα υπέροχο μουσείο : το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στην Παλαιά Βουλή. Ο περιβάλλων χώρος του νεοκλασικού κτηρίου είναι γεμάτος νερατζιές που ευωδιάζουν και το στεφανώνουν γλυκά πράσινα, ενώ δεσπόζουσα θέση στην πλατεία (από τις 9/2/1954, επετειακή και για μένα ημερομηνία-όχι χρονολογία, βέβαια) έχει ο ανδριάντας του έφιππου Θ. Κολοκοτρώνη με το επικό επίγραμμα: "Ἔφιππος χώρει γενναῖε Στρατηγὲ ἀνὰ τοὺς αἰῶνας, διδάσκων τοὺς λαούς πῶς οἱ δοῦλοι γίνονται Ἐλεύθεροι".

      Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν το μουσείο της ιστορικής μας μνήμης από το 1453 μέχρι και το έπος του '40, ωστόσο , ήταν πολύ ουσιαστική. Αφορμή στάθηκε η έκθεση για την επέτειο των εκατό χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, τόσο σημαντική για τον Ελληνισμό και το ελλαδικό κράτος, με τίτλο : "Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-1913, η πορεία προς τη νίκη".

          Η έκθεση έχει οργανωθεί στον επάνω όροφο (θεωρεία ουσιαστικά της αίθουσας συνεδριάσεων της Βουλής) και κινούμενος ο επισκέπτης κυκλοτερώς (από αριστερά εισερχόμενος στην αίθουσα) ξεκινά την ιστορική διαδρομή στο χτες, σε μια όχι πολύ μεγάλη, αλλά πλούσια και ενδιαφέρουσα έκθεση με αντικείμενα της εποχής, του πεδίου των μαχών, λάφυρα οθωμανικά και βουλγαρικά, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, πίνακες, αποσπάσματα ημερολογίων, χάρτες, εφημερίδες. Αναφέρονται τα ιστορικά γεγονότα και η προέλαση του ελληνικού στρατού στη Μακεδονία, την Ήπειρο, η δράση του Ναυτικού στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Νοσοκόμα
(σκίτσο Θ.Φ-Καραβία)
        Μια ενότητα αφιερώνεται στη Σιατιστινή ανταποκρίτρια και ζωγράφο Θάλεια Φλωρά -Καραβία, που συνόδευε τον ελληνικό στρατό και εξέδωσε και τις εμπειρίες της από εκείνη την εποχή συνοδεύοντας με αυτές τα σκίτσα της. Επίσης, μια γωνιά είναι αφιερωμένη στις νοσοκόμες της εποχής (ακόμα και πριγκίπισσες ντύθηκαν νοσοκόμες και ασχολήθηκαν με τα νοσοκομεία). Στολές αξιωματικών του ελληνικού στρατού και το αδιάβροχο του διαδόχου, όταν έμπαινε θριαμβευτής στη βροχερή Θεσσαλονίκη ζωντανεύουν την ιστορία, όπως και το κομμάτι του υποβρυχίου "Δελφίν", του πρώτου υποβρυχίου που αποπειράθηκε υποβρύχιο τορπιλική επίθεση, ή αυτό από το θωρηκτό Αβέρωφ με έντονα τα σημάδια από οθωμανικά πυρά. Συγκινητική, επίσης, η προθήκη με τις εκκλήσεις Ελλήνων κατοίκων από περιοχές όπου δεν είχε φτάσει ο ελληνικός στρατός και αγωνιούσαν για την τύχη τους που χαμογελούσε σε όμορες περιοχές, αλλά και αυτή σχετικά με τα χρήματα εράνου και τους εθελοντές (3.500 σε 15 ημέρες) από τη μακρινή Αμερική.
   Ένα μάθημα ιστορίας πλήρες, ολοκληρωμένο, διδακτικό και συγκινητικό για μια "άγνωστη" εν πολλοίς περίοδο της ιστορίας- μόνο οι πιο βόρειοι κάτοικοι της Ελλάδας τη συνδέουν κάπως με τους εορτασμούς της απελευθέρωσης των πόλεών τους. Η είσοδος στο Μουσείο και την έκθεση κάθε Κυριακή είναι ΔΩΡΕΑΝ. Όλοι ας το επισκεφτούμε, ειδικά οι γονείς με τα παιδιά τους...
         Και για το σχετικό διάβασμα προτείνω ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα της  κυρίας Αθηνάς Κακούρη με φόντο την εποχή των Βαλκανικών  με τον τίτλο Θέκλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: