Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Νεμέα


       Κυριακή, εορτή Γενεσίου της Θεοτόκου, επίσκεψη στο ησυχαστήριο Τίμιος Σταυρός Μαψού Κορινθίας. Θεσπέσιος  βυζαντινός  χορός, ιστορημένα κόλλυβα με χρωματιστή ζάχαρη από τις αδελφές (πολλές δόκιμες-ανθεί το μοναστήρι), φιλοξενία με κέρασμα καφέ , κέικ και το βιολογικό αγελαδινό γάλα-εργόχειρο των μοναζουσών, η θέα μεθυστική σε φαράγγι, πίσω από τον Ακροκόρινθο και στο βάθος η θάλασσα- με ενθουσιάζουν!



            Επίσκεψη στο ναό του Ηρακλέους, ανοιχτό εν μέσω αμπελώνων της περιοχής. Είναι άλλη αίσθηση να μπορείς να περπατήσεις μέσα σε έναν αρχαίο ναό (συνήθως ο σηκός είναι κλειστός για τους επισκέπτες).
                     Από επαρχιακούς δρόμους τελικός προορισμός ο αρχαιολογικός χώρος Νεμέας (ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Berkeley), τόπος διεξαγωγής αγώνων ανά διετία, με το αρχαίο στάδιο, όπου αναβίωσαν τα αρχαία Νέμεα το 1996. Οι αγώνες αυτοί γίνονταν προς τιμήν του Νέμειου Διός,  του οποίου ο ναός βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο Νεμέας,  αλλά και του Οφέλτη, ενός μωρού που η τροφός του Υψιπύλη το άφησε σε μια συστάδα αγριοσέλινου  για να υποδείξει στους Επτά επί Θήβας μια δυσπρόσιτη πηγή νερού στην πεδιάδα της Νεμέας, γιατί σε όλη την περιοχή οι πηγές είχαν στερέψει με θεϊκή επέμβαση του Διονύσου. Όμως, εκεί έφαγε το μωρό Οφέλτη ένα φίδι. Ονομάστηκε δε Αρχέμορος (=αρχή κακοτυχιών), και θεωρήκε κακός οιωνός για την εκστρατεία, γεγονός που επαληθεύτηκε. Το στεφάνι των νικητών των αγώνων ήταν καμωμένο από αγριοσέλινο, προς τιμήν του βρέφους.
Οφέλτης (ύστερης αρχαιότητας), Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας
Ἑπτὰ ἐπὶ Θήϐας : κακός οιωνός ο χαμός του μωρού Οφέλτη
  Πολυνείκης, ο αρχηγός των Επτά επί Θήβας, και ο αδερφός του Ετεοκλής,
νικητής με τους Θηβαίους- και οι δύο νεκροί (πηγή)


        Ο αρχαιολογικός χώρος επιμελημένος, το μουσείο θέλει καλύτερη παρουσίαση εκθεμάτων, γιατί είναι πολύ ενδιαφέροντα. Τα κορυφαία εκθέματα ανήκουν στο θησαυρό των Αηδονιών, ευρήματα τα οποία ήταν προϊόν λαθρανασκαφής (από το 1977) και αρχαιοκαπηλίας, που σώθηκαν τελευταία στιγμή από αμερικανό φιλέλληνα, πριν δημοπρατηθούν στη Νέα Υόρκη, επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1996 και εκτέθηκαν  στο μουσείο Νεμέας  το 2000.
Μεγάλη τζαμαρία του μουσείου με θέα στον αρχαιολογικό χώρο.
Ευφάνταστο!
Είμαι Διός του Νεμείου... (χαραγμένο στο στόμιο)

Από το θησαυρό των Αηδονιών
Εκθέματα προϊστορικής εποχής
ναός Νεμείου Διός: περίπτερος δωρικού ρυθμού, 
με 32 κίονες (διαστάσεις 42 επί 20 μ.)
Αρχαίο στάδιο Νεμέας με σήραγγα αθλητών, 40.000 θεατών
           Επίσκεψη στο οινοποιείο Παλυβού, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων "Μεγάλες Μέρες" με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αμπελώνες, δοκιμή κρασιών, γευσιγνωσία, δραστηριότητες  για μικρούς.



Κάβα παλαίωσης με έκθεση έργων τέχνης και το Διόνυσο που δίνει
οἴνου τέρψιν ἄλυπον (Βάκχαι Ευριπίδη, στ. 424)
Παιδικός ληνός
        Δεν είναι δε τυχαίο πως συμπλέκονται η μυθολογία και η ορθόδοξη  εκκλησιαστική παράδοση : το αγιωργίτικο σταφύλι της Νεμέας, επώνυμο από τον Άγιο Γεώργιο, ονομάζεται  μέχρι σήμερα «αίμα του Ηρακλή».  Τα δύο παλληκάρια : της αρχαιότητας και της χριστιανικής παράδοσης
Αγιωργίτικο Νεμέας
Επιστροφή στο κλεινόν άστυ (με διάφορα καλούδια: αυγά βιολογικά, γάλα, κρασί), με την αγαπημένη μου εικόνα : ο Ιερός Βράχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: