Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσεία...

     Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μερικά στιγμιότυπα από την περιπλάνηση στην ωραία- μπορώ να πω περπατώντας τη και πάλι- ΑΘήνα και τα μουσεία της. Αρχή με το Μουσείο Κανελλοπούλου στην Πλάκα. Πρώτη φορά σε αυτό το μουσείο-ιδιωτική συλλογή, με επανέκθεση αξιόλογων θησαυρών από την προϊστορία μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους (μερικά από τα εκθέματα εδώ). Ξενάγηση πολύ ενδιαφέρουσα από τον επιμελητή του μουσείου δρ. Ζαρκάδα.
Η είσοδος του μουσείου-αρχοντικού.
Η φωτογράφιση στο εσωτερικό απαγορεύεται.
    Επίσκεψη στον παρακείμενο μικροσκοπικό βυζαντινό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (11ος αιών, τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο). 
 
Το εσωτερικό του ναού με εμφανή το σταυρό...

     Ευκαιρία να περπατήσουμε στον αρχαίο Περίπατο της Ακροπόλεως (με είσοδο εκεί κοντά). Περπατάμε τον αρχαίο δρόμο, περνώντας την κρήνη Κλεψύδρα, με θέα το Θησείο, την υπόλοιπη Αθήνα, τους λόφους Πνύκας, Νυμφών, το ναό του Ηφαίστου (Θησείο), το Λυκαβηττό, του Φιλοπάππου (λόφο Μουσών), στη σκιά της Ακροπόλεως. 
      Φτάνουμε στη νότια κλιτύ της, στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Λίγο πιο πέρα τα Προπύλαια και το ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Πύλη προς την Ακρόπολη
     Την επόμενη μέρα η σειρά του Εβραϊκού μουσείου Ελλάδος. Η πρώτη μου επίσκεψη σε ένα μουσείο με πολλές πληροφορίες, πλούσια εκθέματα και ενδιαφέρουσα παρουσίαση της μακρόχρονης παρουσίας των Εβραίων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
Εικόνες από την καθημερινή ζωή
(συγκλονιστικά τα εκθέματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα)

        Με τα πόδια από τον Άγνωστο Στρατιώτη με την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στο Βυζαντινό Μουσείο, το αρχοντικό της Δούκισσας της Πλακεντίας: εξαιρετική έκθεση σε υπέροχο περιβάλλοντα χώρο.  


Από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου...
        Δίπλα ακριβώς το Πολεμικό Μουσείο, με ιστορικό χαρακτήρα και εντυπωσιακά εκθέματα.  
Με φόντο τους πίνακες του Α. Αλεξανδράκη από το Έπος του '40
Γλυπτό και ποίημα αφιερωμένο στη μάχη της Κρήτης,
στο λαό της Κρήτης, στον περίβολο του Πολεμικού Μουσείου
     Κόσμος αρκετός με μικρά παιδιά σε όλα τα μουσεία, μια ελπιδοφόρα παρατήρηση. Τελικά, έχουμε ωραία μουσεία  ως προς τα εκθέματα και σε μερικά και ως προς τη σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση των εκθέσεών τους. Ακούστε και από τη Λιλιπούπολη το σχετικό τραγούδι   "Μες στο μουσείο"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: