Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αρχαία Ολυμπία, Ηλεία

           Σήμερα διάβασα το άρθρο του καθηγητή κλασικής φιλολογίας Ανδρέα Ζαμπούκα (πηγή) σχετικό με το θέμα : έχω ζήσει για λίγο διάστημα από κοντά την περιοχή (και έχω διαβάσει όσα κατά καιρούς ακούγονταν για διάφορα ζητήματα για τα οποία απασχόλησε το πανελλήνιο, δεδομένης και της φήμης που έχει) και μου έκανε εντύπωση η έλλειψη οργάνωσης, η παρακμή, η κακή ποιότητα ζωής, η έλλειψη διάθεσης για αξιοποίηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (και, αντίθετα, η απαξίωσή του), η έλλειψη αισθητικής, το χαμηλό επίπεδο. Προβληματίστηκα για την αντίφαση: έχει κάμπο και καλλιέργειες, ελαιώνες και οπωρώνες, αμπελώνες, βουνά (Κάπελη-Φολόη, υπέροχο δρυοδάσος), ατέλειωτες παραλίες, ιαματικές πηγές, ποιητές και πεζογράφους, αρχαιολογικούς χώρους (όχι μόνο την αρχαία Ολυμπία, Ήλιδα κλπ.), βυζαντινές και φράγκικες εκκλησίες, κάστρα (Χλεμούτσι), μεγάλη πόλη πολύ κοντά (την οποία ασύστολα κατηγορούν) και -σε προσωπικό επίπεδο- αξιόλογους ανθρώπους που αγωνίζονται, αλλά οι προσπάθειες χάνονται. Γιατί; Αποσπάσματα από το άρθρο που λέει πολλά (προσυπογράφω όσο δεν παίρνει... δυστυχώς ισχύει σε μικρότερο βαθμό για πολλά μέρη στην υπέροχη Ελλάδα μας): 
Αρχαία Ολυμπία, Απρίλιος 2007 :
υπέροχο τοπίο με ανθισμένες κουτσουπιές

        Περπατώντας στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας, πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεσαι αυτό που ισχύει και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι κάτοικοι αδυνατούν να προσαρμόσουν το σύγχρονο οικιστικό και τουριστικό περιβάλλον, στο πανέμορφο φυσικό και πολιτισμικό που κληρονόμησαν. Δυστυχώς, η απογοήτευση έρχεται νωρίς, όταν, μπαίνοντας στην περιοχή της Ηλείας, συναντάς στο δρόμο δύο τουλάχιστον παράνομες χωματερές, μέσα στο κατάφυτο τοπίο (ποιος άραγε ευθύνεται για τις φωτιές...).

       Από τη μία, ο αμύθητος φυσικός και πολιτισμικός πλούτος και από την άλλη η ανεπάρκεια της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. 

      Είναι φανερό ότι η τοπική κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας δεν μπορεί να αντιληφθεί σε ποιο σημείο του πλανήτη ζει! Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι στη ζωή, δε φτάνει να έχεις κάτι αλλά να συνειδητοποιείς τη σχέση που έχεις μαζί του. Γιατί όλα παίρνουν την λάμψη τους από τις «συναλλαγματικές υπεραξίες», που μπορούμε να προσδώσουμε στη διαχείριση τους.



       Εδώ και δεκαετίες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ένα σωρό άλλες πολυεθνικές κερδίζουν τεράστια ποσά από την εκμετάλλευση των αγώνων. Σε Ελλάδα και δυτικό κόσμο ένας από τους βέβαιους προορισμούς για όλους τους τουρίστες, είναι η Αρχαία Ολυμπία. Τέλος, ο συνδυασμός φυσικού και πολιτισμικού πλούτου είναι μοναδικός όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά ίσως και για όλο τον κόσμο.

      Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε παρακαταθήκη ή υποδομή υπάρχει, την έφτιαξαν πολλοί άλλοι εκτός από τις μεταπολιτευτικές «δημοκρατικές» κυβερνήσεις. Τον αρχαιολογικό χώρο τον ανέσκαψαν, από το 1875 οι Γερμανοί, με έξοδα του γερμανικού κράτους! Το πρώτο μουσείο το δώρισε ο Ανδρέας Συγγρός και το δεύτερο έγινε επί δικτατορίας. Οι γραμμές του τρένου είναι από το 1887...



      Αγνοούν ακόμα τι θα πει αγροτουρισμός, με τόσο νερό, πράσινο και τοπική κτηνοτροφική παραγωγή. Εκτός των άλλων, η εφορεία αρχαιοτήτων δεν επιτρέπει το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου σε ήπιες εκδηλώσεις, υπό την επιτήρηση αυστηρών προϋποθέσεων και περιορισμένου κοινού. 

       Είναι φανερό ότι το προσωπικό δεν επιθυμεί να εργαστεί κανένα βράδυ πέραν του συνηθισμένου ωραρίου...!  

        Παρεμπιπτόντως, «ανακάλυψα» τους «μεταταγμένους» του ΟΣΕ να «λιώνουν» αραχτοί στο παλιό μουσείο! 

        Στην πραγματικότητα, η Ολυμπία, όπως και κάθε άλλος τόπος με ανεκτίμητο πολιτισμικό περιβάλλον, έχει πρώτα ανάγκη από πολιτιστική και στη συνέχεια από επιχειρηματική συνείδηση. 

         Οι άνθρωποι που ζουν εκεί, πρέπει αρχικά, να κατανοήσουν πλήρως την αξία της πολιτιστικής τους ταυτότητας και στη συνέχεια να την εκμεταλλευτούν, κοινωνικά, οικονομικά και κυρίως πολιτισμικά. 

        Είναι φανερό ότι χωρίς παιδεία, συνείδηση δεν αποκτάται σε τίποτα. Αυτό εννοούμε, όταν λέμε ότι βουλιάζουμε μέσα στην ημιμάθεια και την αδυναμία, ότι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε και στη συνέχεια να δράσουμε, δημιουργώντας νέες συνθήκες ευημερίας.


       Δεν μπήκα στον κόπο να μάθω καν, το όνομα του δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας. Μου φτάνει που διέσχισα δυο μονοπάτια με σκουπίδια, για να φτάσω στη γέφυρα του Κλαδέου. Απλά, θα ήθελα να θυμίσω σε όσους γεννήθηκαν εκεί, ότι ένας γιατρός από τη Γάνδη διευθύνει μια από τις πιο δραστήριες «πολυεθνικές» και θησαυρίζει από το δικό τους όνομα. 

       Ας βρουν κάποιο τρόπο να ξυπνήσουν ή ας μετακομίσουν από την περιοχή. Η αντίθεση είναι πολύ ισχυρή για να μπορεί να την αντέξει ο επισκέπτης...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: