Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ιούλιος

ο ηλίανθος σποριάζει
      Ή Αλωνάρης (πόσα αλώνια εγκαταλελειμμένα πια βρίσκει ο προσεκτικός παρατηρητής στα ελληνικά χωριά!), ή Αϊλιάτης από τη γιορτή του προφήτη Ηλία και άλλες πολλές ονομασίες σχετικές με γιορτές και αγροτικές εργασίες (αμπέλου κυρίως). Ο πιο ζεστός κατά κανόνα:  επύρωνε θείος Ιούλιος μήνας (Κ.Π.Καβάφης).
    
       Ο πέμπτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου, αρχική ονομασία Quintilis, μετονομάστηκε σε Ιούλιο προς τιμήν του Ιουλίου Καίσαρα μετά τη δολοφονία του το 44 π.Χ., επειδή είχε γεννηθεί το μήνα αυτό (μάλλον το 101 π.Χ.). Δείτε λεπτομέρειες στο σχετικό αφιέρωμα "Ιούλιος", Επτά Ημέρες της εφ. "Καθημερινή".
Ιάσμων κάνιστρα... (Κ.Π. Καβάφης)
     Στο αρχαίο αθηναϊκό ημερολόγιο τα μέσα του Ιουλίου συμπίπτουν με το τέλος του έτους : την τελευταία μέρα του μήνα Σκιροφοριώνα (περίπου 15 Ιουλίου) γινόταν θυσία στο Δία Σωτήρα και την Αθηνά Σώτειρα στην Αρχαία Αγορά. Ο πρώτος μήνας του αττικού πολιτικού και θρησκευτικού έτους που μόλις ξεκινούσε ήταν ο Εκατομβαιών.
     
ο δυόσμος με τα μωβ ανοιχτά άνθη




      Τα φυτά του "κρεμαστού κηπαρίου" μας (4ος όροφος) βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη...

οι ντομάτες κοκκίνισαν...
         Στις 9 Ιουλίου τιμάται η μνήμη του αγίου Μιχαήλ Μπακνανά του κηπουρού, ο οποίος υπήρξε νεομάρτυρας που αποκεφαλίστηκε στους στύλους του Ολυμπίου Διός το 1771 λίγο μετά τα Ορλωφικά, σε ηλικία περίπου 18 ετών, αναφωνώντας "χτύπα για την πίστη". 

              Ήταν ένας φτωχός κηπουρός που μετέφερε κοπριά και τα προϊόντα του με ένα γαϊδουράκι και ζούσε στη συνοικία της Βλασσαρούς (ομώνυμη εκκλησία μέσα στην αρχαία αγορά των Αθηνών, κατεδαφισμένη σήμερα). 
οδός Επωνύμων και η εκκλησία : 7-7-1931 (από το αρχείο της Αμερικανικής Σχολής Κ.Σ)

         Αναφέρεται στο Νέον Μαρτυρολόγιον του αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος  τιμάται σήμερα (με συγκεχυμένες ημερομηνίες, όμως).

2 σχόλια:

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Επίσης: Του Άι Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς.

E.T. είπε...

Λοιπόν, αυτό με τα λαογραφικά είναι τεράστιο θέμα: παροιμίες μυριάδες- και άγνωστες- συνδέσεις με αγροτικές εργασίες, διάφορα τελετουργικά, μερομήνια κ.α. Λαϊκή σοφία- πέρα από τις προλήψεις- και εμπειρία συμπυκνωμένη που χάνεται...