Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Θερινό ηλιοστάσιο (και ηλιοτρόπιο λαογραφικά) 2013

    
           Σήμερα Παρασκευή διάγουμε τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, διότι έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο ή λιοτρόπι, τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της γης γέρνει περισσότερο προς τον ήλιο (βόρειο ημισφαίριο). Η ακριβής ώρα Ελλάδος του ηλιοστασίου ήταν σήμερα στις 8:04 το πρωί, 21 Ιουνίου 2013.


            Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η κεντρική στήλη του ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, όπου έμεινε έκθαμβος ο Παυσανίας, όταν έφτασε εκεί τον 2ο αιώνα μ.Χ., αντανακλούσε την πρώτη ακτίνα του θερινού ηλιοστασίου, αντιπροσωπεύοντας το αιώνιο απολλώνιο φως.
Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα (στεγασμένος)

Ίδρυμα Ευγενίδου - Ευγενίδειο Πλανητάριο
          Με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο το Ίδρυμα Ευγενίδου άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό δωρεάν.
Υπέροχη υποδοχή με τζαζ δυνατή μουσική, κόσμος πολύς,  με πολλά παιδιά κάθε ηλικίας. Παρακολουθήσαμε στο θόλο του πλανητάριου μια παρουσίαση με μουσική και τίτλο "Κοράλλια" (αυστραλιανής παραγωγής) με θέμα τον κόσμο της θάλασσας. Επίσης η παρουσιάση μιας ελληνικής παραγωγής του ίδρυματος με θέμα τη ζωή του Γαλιλαίου. Πολύ διασκεδαστική και διδακτική ήταν η διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας σε τρία επίπεδα-θέματα: πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση των υλικών και της βιοτεχνολογίας με τα ομιλούντα ζεύγη χρωμοσωμάτων (δείτε εδώ αναλυτικά και όσοι δεν μπορείτε να τη επισκεφθείτε διαδικτυακά θα μάθετε πολλά!). Εξαιρετική δουλειά από δωρητή της μεγάλης χορείας των εθνικών ευεργετών, τον Ευγένιο Ευγενίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: