Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δίστομο Βοιωτίας 10-6-1944


φωτογραφία του Dmitri Kessel για το περιοδικό Life 29-11-1944: η Μαρία Παντίσκα δύο μήνες μετά τη σφαγή της μητέρας της


          

           Το Δίστομο είναι μία ημιορεινή κωμόπολη στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Λιβαδειάς του νομού Βοιωτίας, έδρα σήμερα  Καλλικρατικού δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. 
           Το πρωί του Σαββάτου της 10ης Ιουνίου του 1944 οι δυνάμεις του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος του ΕΛΑΣ, με Διοικητή τον Λοχαγό Χριστόφορο,  έφυγαν από το Κυριάκι και κατέβηκαν στο Στείρι, περιμένοντας τις επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών. Ο Fritz Laufenbach, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί (ένας αξιωματικός) και των ανταρτών 15. 
          Μετά την μάχη οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειές τους άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν, ενώ δεν ξεχώριζαν ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους: τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη συνεθλίβησαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε, όταν νύχτωσε. Επέστρεψαν στη Λιβαδιά, αφού έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή στην βάση τους, αφού σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στο δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 218: εξ αυτών 117 γυναίκες και 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.

          Ο λοχαγός των SS Fritz Lautenbach υπήρξε ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή και συνέταξε την  ψευδή αναφορά, η οποία αμφισβητήθηκε  από  αυτόπτη μάρτυρα, τον Georg Koch, στέλεχος της μυστικής αστυνομίας που συνόδευε την αποστολή, σύμφωνα με έρευνες. (πηγή: Βικιπαιδεία)
         Ένα από τα αθώα θύματα υπήρξε και ο 3χρονος τότε  Διστομίτης- σήμερα αστροφυσικός και μεταφραστής- Αργύρης Σφουντούρης, ο οποίος έχασε περί τους 30 συγγενείς-και τους γονείς του- και του οποίου η ζωή έγινε ταινία  με τίτλο "Ένα τραγούδι για τον Αργύρη" το 2007 και έκανε το γύρο του κόσμου, προξενώντας συγκίνηση αλλά και τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή έστω και χρόνια μετά.  
Δείτε την: 




ο Αργύρης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: