Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μουσεία

Κάθε χρόνο τέλη Σεπτεμβρίου περιμένω τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (στην Ελλάδα έτσι η μετάφραση, διότι  Ημέρες ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι!) με χαρά προκειμένου να ανακαλύψω ένα νέο μουσείο ή να απολαύσω μια καινούργια έκθεση.
Φέτος ήμουν σε μέρος κάπως πιο απομονωμένο, οπότε έχασα μια έκθεση που ήθελα διακαώς να δω : Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική - Χαρακτική  στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Ένας εξαίσιος ζωγράφος-χαράκτης, γνωστός από την κλασσική εικονογράφηση στο ἀλφαβητάριον, που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων, μαθητής του Κεφαλληνού, συμφοιτητής του Τάσσου και της Β. Κατράκη.

Γνωστή αφίσα του το '40. Το έργο του,
σύμφωνα με καθηγητή της ΑΣΚΤ συνδυάζει
βυζαντινή τεχνοτροπία με κυβισμό. (Πηγή)
Γνώρισα, όμως, λίγες μέρες πριν (προηγούμενη ανάρτηση) δύο αξιοπρεπέστατα (κρυμμένα, κάπως) μουσεία της Φθιώτιδας, το Αρχαιολογικό (Λαμία) και το Βυζαντινό (Υπάτη).
Στο τελευταίο υπήρχε και μια περιοδική κινητή έκθεση ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη (σχέδιο δράσης με συνεργασία διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών), μικρή αλλά ενδιαφέρουσα, με τίτλο "Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης", φωτογραφίες και διάφορες πληροφορίες χρήσης βοτάνων από χώρες και λαούς του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.

Και δε χρειάζεται να μεταβεί κανείς στο μουσείο ή να διανύσει χιλιόμετρα:
διαδικτυακά υπάρχει η εικονική έκθεση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: