Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μικρός πρίγκιπας

      Αγαπημένο κείμενο, κλασσική αξία όλα τα χρόνια που διδάσκω: από την πρώτη χρονιά που μπήκα σε τάξη και το επεξεργαστήκαμε με τα αγαπημένα μου παιδιά στη Λήμνο (προ αμνημονεύτων) μέχρι σήμερα... Λόγια απλά, αλλά η λιτότητα στην έκφραση δίνει περιθώριο για εμβάθυνση σε θέματα τόσο ουσιαστικά για τη ζωή! Και αυτό που εκπλήσσει πάντα τον διδάσκοντα είναι η ευθυκρισία, οι καίριες επισημάνσεις, η φρέσκια και ευφάνταστη άποψη που κάθε φορά θα διατυπωθεί από τους μαθητές. Τα παιδιά δε σταματούν να σε εκπλήσσουν.
     Ο μικρός πρίγκηπας, τα τριαντάφυλλα, η αλεπού : το ουσιαστικότερο ίσως απόσπασμα του βιβλίου του Α. Εξιπερί (κεφάλαια ΧΧ και ΧΧΙ). Θα χρειαζόμασταν πάνω από πέντε διδακτικές ώρες για εκπόνηση πλήρους σχεδίου εργασίας - χρόνος που δεν υπήρχε. Το επεξεργαστήκαμε ικανοποιητικά με δισέλιδα Φύλλα Εργασίας (Ομάδα Φιλολόγων- κοινή για όλους).  Ακολούθως μοιράστηκαν εργασίες με διάφορα ζητούμενα : Ομάδα Βιογράφων, Ιστορητών (Παραμυθάδων), Κριτικών Λογοτεχνίας (δόθηκαν παράλληλα κείμενα), Ψυχολόγων, Καλλιτεχνών, Φιλοσόφων και Βιβλιοπαρουσίασης, καθώς υπήρχαν παιδιά που είχαν διαβάσει όλο το βιβλίο-νουβέλα.

*
έτσι μας ταξιδεύει... (πηγή)

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, 
comte de Saint Exupéry: ο συγγραφέας
          Κάθε μαθητής/μαθήτρια είχε να διαλέξει μια φράση ή μικρό απόσπασμα που τον εντυπωσίασε / συγκίνησε /άγγιξε /προβλημάτισε και να το σχολιάσει. Πόλλές απλές μικρές προτάσεις, σαν μικρά γνωμικά, επιλέχθηκαν από το κείμενο :
Κι οι δρόμοι πάνε όλοι στους ανθρώπους.
-Τι πάει να πει «ημερώσει»;
-Σημαίνει «να δημιουργείς δεσμούς...»
μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια.
Ο καιρός που έχασες για το τριαντάφυλλό σου είναι που το κάνει να έχει τόση σημασία.
Από 'δώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
(Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο στο διαδίκτυο για να το διαβάσετε στα ελληνικά και τα γαλλικά.)
*

Κάντε την άσκηση αντιστοίχισης για να φρεσκάρετε ή να τεστάρετε τα γαλλικά σας!

 
 *
        Ο Εξιπερί - ο αεροπόρος που έπεσε στην έρημο στο βιβλίο- ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου, το 1944, έπεσε με το αεροπλάνο του (τραγική ειρωνεία;)  στη θάλασσα κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης στη Μεσόγειο (Κορσική) και έχασε τη ζωή του. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, το 1998, τυχαία ανελκύστηκε ένα μέρος αεροπλάνου και μια καδένα που αναγνωρίστηκαν ως δικά του... (διαβάστε εδώ).
*
Μια αφίσα διαδραστική:
(αν εμφανιστεί pop-up μήνυμα, προσοχή: πατήστε Απόρριψη 3-4 φορές, αργεί)

 *
Και μια παρουσίαση διαδικτυακή που έφτιαξα (για τους επόμενους μαθητές) ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: