Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Αργία πολιούχου...

... της πόλεως των Αθηνών, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου
σήμερα 3 Οκτωβρίου. Από τους πρώτους Αθηναίους Χριστιανούς, (βαπτίστηκε το 52 μ.Χ., αφού άκουσε το κήρυγμα του Απ. Παύλου στον Άρειο Πάγο) νομικός.
Ναός Γοργοϋπηκόου (Μητρόπολη)
       Ευκαιρία για πρωινή βόλτα στη Μονή Καισαριανής και το αισθητικό δάσος. Περιβάλλον καταπράσινο, με θέα στον αστικό ιστό- τόσο κοντά και τόσο μακριά από την πόλη- ένα δάσος που ηρεμεί, καθαρίζει μαζί με τον ψυχρό σήμερα αέρα το νου και την ψυχή. 


      Βυζαντινό μνημείο ανυπέρβλητου κάλλους, κελλιά αποκατεστημένα άψογα, αγιογραφίες με έντονα χρώματα, θεολογικότατα βιβλία των αγραμμάτων. Το καταπράσινο τοπίο, πεύκα, ελιές, χαρουπιές, κοκκορεβυθιές και τόσα άλλα, η μυρωδιά του ξερού χόρτου που υγραίνεται από την ψιλή βροχή, η αντάρα του Υμηττού, τα πρώτα κυκλάμινα!
 
Μονή Καισαριανής, καθολικό

αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου

Λουτρώνας και, αργότερα, ελαιοτριβείο της μονής
       Αξιολογότατη και η μικροσκοπική Μονή Αστερίου (επανδρωμένη). Τι χάρη έχουν οι βυζαντινοί ναοί με τα χρώματα και τα μικρά μεγέθη τους, πλήρως ενσωματωμένοι στο φυσικό περιβάλλον! Τι σοφία και μεγαλοπρέπεια! Η ανάσα μας...
      Κάθοδος στο άστυ... Βυζαντινός ναός Γοργοϋπηκόου (Άγιος Ελευθέριος), δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών, ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο (12ος αιών), με ενσωματωμένα στους εξωτερικούς τοίχους 90 ανάγλυφα αρχαίων και ρωμαϊκών, κυρίως, χρόνων. Διαβάστε κι εδώ

Περιδιάβαση στην Πλάκα 
Ωρολόγιο Κυρρήστου, Πλάκα (Ρωμαϊκή αγορά, πρώτος αιών μ.Χ.)
και στο βάθος δεξιά ερείπια του μεντρεσέ

και από παρόμοια οπτική γωνία
(γκραβούρα 18ου αιώνα, πηγή)
και τη ρωμαϊκή αγορά, με τη βιβλιοθήκη Αδριανού, όπου έχει διατηρηθεί αποτύπωμα του ναού του Ασωμάτου. Για να δείτε πιθανή αναπαράσταση της βιβλιοθήκης, πατήστε εδώ.

ίχνη από την εκκλησία του αρχαγγέλου Μιχαήλ που κατεδαφίστηκε
Ρωμαϊκή Αγορά...
... και η θέα προς τον Ιερό Βράχο
Επιστροφή από τον Κεραμεικό, το νεκροταφείο και τις πύλες της αρχαίας Αθήνας, Δίπυλον και Ιερά Πύλη.
Οδός Τάφων, η στήλη του Δεξίλεω
Ηριδανός ποταμός, Κεραμεικός
Γεμάτοι από εικόνες που δεν κουράζουν αλλά αναπαύουν και ανανεώνουν το μυαλό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: