Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

καλοκαίρι με την "Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ"

    Ιστορικό μυθιστόρημα του λογοτέχνη  Άγγελου Τερζάκη  (εκδ. 1945, Εστία εκδ. 10η/1985),  που εκτυλίσσεται κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο (13ος αιώνας) με άξονα την εξέγερση του 1293 (από Ρωμιούς και Σλάβους)  και την κατάληψη του κάστρου της Καλαμάτας, με ηρωίδα την Ισαβέλλα Α΄ των Βιλλεαρδουίνων του  πριγκιπάτου της Αχαΐας (των Φράγκων, κόρη ωστόσο της βυζαντινής Άννας Αγγελίνας Κομνηνής) και το Ρωμιό "ευγενικόπουλο"  Νικηφόρο Σγουρό.  (Για τη Φραγκοκρατία γενικά δείτε εδώ. Ακροθιγώς μιλήσαμε φέτος στην ιστορία της Β΄γυμνασίου- αποτέλεσε και θέμα εργασίας για κάποιους...)
    Ιστορικές πληροφορίες, περιγραφές γλαφυρές, άπειροι ιδιωματισμοί και ντοπιολαλιά της Μεσσηνίας και των Φράγκων, γλώσσα εύχυμη, πραγματικά λογο-τεχνική : περίτεχνη, επιτηδευμένη αλλά καθόλου κουραστική, γεμάτη εικόνες, μεταφορές και παρομοιώσεις, τέχνη του λόγου που συνεπαίρνει, επική και λυρική, λογοτεχνία "παλαιάς κοπής", που λείπει από τα σχολεία μας...
     Καλαμάτα, Άκοβα (σημ. Βυζίκι Αρκαδίας, μεταξύ Ηλείας-Αρκαδίας), Αρκαδιά (σημ. Κυπαρισσία),  Γιάνιτσα (σημ. Ελαιοχώρι Μεσσηνίας), Καλάβρυτα, Ανδραβίδα,  Κλαρέντζα (Γλαρέντζα, Κυλλήνη), Μαΐνη, Μυστράς, Ανάπλι, Χαλανδρίτσα... Τόποι, ιστορικά και πρόσωπα της μυθοπλασίας, μερικοί αναχρονισμοί (πατάτα, καλαμπόκι το 13ο αιώνα!), περιπέτεια... Τι να πρωτοσχολιάσει κάνεις από τις 507 σελίδες που διαβάζονται απνευστί (ειλικρινά!).
      Αξίζει να διαβαστεί. Ωστόσο υπάρχει ένας μικρός θησαυρός ακουστικός, που καταδεικνύει και το υψηλό επίπεδο που υπήρχε παλιότερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας: "Το θέατρο της Τετάρτης". Από το ραδιόφωνο μπορούσε κανείς να ακούσει αξιόλογα έργα διασκευασμένα κατάλληλα: από εδώ ακούστε διασκευασμένο το βιβλίο!
       "Συνοδοιπόρος" το βιβλίο σε περιδιάβαση στην Πελοπόννησο,
 τον Μοριά:
Κάστρο Καλαμάτας :
εδώ γεννήθηκε η Ισαβέλλα -η Ιζαμπώ- και είδε από εδώ τη θάλασσα
πράγματι σε χαμηλό λόφο: " δε στέκεται κουρνιασμένο μισάνθρωπα...
προβάλλει μαλάκα φουσκώνοντας την καρπερή γη..."
Για τα κάστρα της Ελλάδας δείτε την αξιολογότατη ιστοσελίδα:
 Καστρολόγος


Η πύλη μέσα από το κάστρο : διαμορφώθηκε ο χώρος από τον
Ευρυτάνα νομάρχη Μεσσηνίας  Ζαχαρία Παπαντωνίου!
Από εδώ παρατηρούσε, άραγε, ο Νικηφόρος ανέλπιδα
μήπως εμφανιστούν ενισχύσεις από το Μυστρά; Ορεινός δρόμος
μέσα από τον Ταΰγετο προς τη Σπάρτη.
Μεσσηνιακή Μάνη: πράσινο και θαλασσί - λιόδεντρα, φραγκοσυκιές,
λίθινες πεζούλες...
Σε πολλά σημεία εκτός από την Ελληνική Σημαία και η μανιάτικη:
 Νίκη ή Θάνατος, Ταν ή επί τας!
λακωνική δύση
νησάκι Κρανάη Γυθείου και Φάρος :
εδώ ξαπόστασαν το πρώτο βράδυ ο Πάρις και η Ελένη.
εσπερινό Γύθειο
Θάλασσα
Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, πύργοι κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τη Μεσσηνιακή με τη Λακωνική Μάνη (Μαΐνη), γη της πέτρας...
Αρεόπολη
πύργος (μάλλον φραγκικός) που προβάλλει στη Μικρή Μαντίνεια
(από θαλάσσης λήψη)
" ο ουρανός που τον γάλαζωνε πελιδνά η αυγή..."
" τα ταξίδια, λένε, ανοίγουν την καρδιά..."
" η ατέρμονη θάλασσα... σγουρωμένη κυλούσε τα κύματά της ρυθμικά, τα έστελνε καταποδιαστά να ξαπλωθούνε στ΄ ακρογιάλι και μουρμούριζε μ΄ αταραξία ρεμβαστική το μουσικό της τραγούδι.."



Δεν υπάρχουν σχόλια: