Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη

Δ. Χριστοδούλου (πηγή εφ. Το Βήμα)
      Με αφορμή μια συζήτηση που "έπιασε" το αυτί μου στο σχολείο ήρθα σε επαφή με τη σκέψη και το συγκροτημένο λόγο ενός Έλληνα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό, ο οποίος ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα και θεωρείται κορυφαίος φυσικός/μαθηματικός. Αξίζει να διαβάσει κανείς μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Δημήτρη Χριστοδούλου στο περιοδικό Ευκλείδης Β΄(τεύχος 84, 2012 - πατήστε και ανοίξτε το περιοδικό για να τη διαβάσετε) για την ακαδημαϊκή πορεία του, τις απόψεις του- και ειδικά οι μαθητές μας  (και μια δεύτερη συνέντευξη  εδώ  και μια τρίτη  εδώ. Επίσης, σε 12 τμήματα δείτε μια τηλεοπτική  συνέντευξή του το 2010 στην εκπομπή Ανιχνεύσεις της πάλαι ποτέ ΕΤ3).
      Ξεχωριστή αναφορά κάνει στη μαθηματική σκέψη και τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών/μηχανικών/επιστημόνων- ζητήματα τόσο άγνωστα στα ελληνικά σχολεία. Επίσης, αναφορά γίνεται και στον Νεύτωνα, για τον οποίο μιλήσαμε ακροθιγώς στη φετινή ιστορία της β΄ γυμνασίου (σε μια συμπυκνωμένη παρουσίαση, στο τέλος). Αν θυμάστε - σε όσους προβλήθηκε η σχετική παρουσίαση- μιλήσαμε λίγο για τη σημασία του έργου του και επισημάναμε τη βαθιά γνώση αρχαίων ελληνικών! Θυμάστε τη σελίδα αυτή;
πηγή εικόνας
Είναι αδιανόητο οι σύγχρονοι Έλληνες  μαθητές να δυσανασχετούν για τα αρχαία ελληνικά, όταν ο Νεύτων τα μελετούσε και κρατούσε χειρόγραφες σημειώσεις (εδώ από το Όργανον - Κατηγορίαι του Αριστοτέλους !  (μαζί βέβαια με τα λατινικά και τα αγγλικά). Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: μιλήσαμε φέτος (και από πέρυσι) στη Γλώσσα για τη σύνθεση. Όταν η λέξη όνομα (και άλλες από ο-) αποτελεί β΄ συνθετικό, τρέπει το ο- σε  -ω-.  Ο Νεύτωνας ανορθόγραφα παραθέτει το *ομόνυμα (αντί για ομώνυμα), παρακάτω όμως τη λέξη συν-ό- ώνυμα τη διορθώνει! Να κι άλλος ένας που έκανε λάθη (πιθανώς) και στην αντιγραφή ! Σας θυμίζει κάποιους;;; Αν θέλετε να δείτε όλες τις σημειώσεις του στα ελληνικά ψηφιοποιημένες  από το 2011, δείτε τες εδώ , Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ , Κολέγιο Τρίνιτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: