Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

επετειακό 2014

 Έτος επετειακό το φετινό και για μια σειρά γεγονότων 
της ιστορίας μας 
 (σταχυολογώντας από το πλήθος των γεγονότων -
 και πόσα ακόμα παραμένουν για πάντα θαμμένα στη λήθη του χρόνου...)

Ας ελπίσουμε για θετικό αποτύπωμα της νέας χρονιάς στη συλλογική ιστορική μνήμη.
Οι σημαντικότερες επέτειοι για φέτος: 

554 π.Χ.: Γέννηση στην Αθήνα του Μιλτιάδη, νικητή του Μαραθώνα. (1460 χρόνια)
334 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος ορίζει ως αντιβασιλέα της Μακεδονίας τον Αντίπατρο και αναχωρεί για τη Μικρά Ασία. Το Μάιο νίκη στο Γρανικό ποταμό εναντίον των Περσών.

Χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους στην Αθήνα. Ο Αριστοτέλης ιδρύει το Λύκειον. (1680 χρόνια).

324 μ.Χ.Ο Μέγας Κωνσταντίνος μονοκράτορας.  
8 Νοεμβρίου: Τελετή θεμελίωσης της Κωνσταντινούπολης. (1690 χρόνια)
Η Βασιλίδα των πόλεων, έργο Θανάση Μπακογιώργου

864 : Εκχριστιανισμός Βουλγάρων: ο Βυζαντινός επίσκοπος που στάλθηκε από την Κωνσταντινούπολη βαφτίζει τον τσάρο των Βουλγάρων Μπόρις, ο οποίος λαμβάνει το χριστιανικό όνομα Μιχαήλ. (1150 χρόνια)
1014: Συντριπτική νίκη των Βυζαντινών με τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ το Βουλγαροκτόνο εναντίον των Βουλγάρων στο Κλειδί. (1000 χρόνια)
Ήττα Βουλγάρων και θάνατος Σαμουήλ λίγο μετά
1204: 13 Απριλίου:  τα στρατεύματα που πήραν μέρος στη Δ΄ Σταυροφορία καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη και για τρεις μέρες τη λεηλατούν (α΄ Άλωση της Πόλης), ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατασφάζεται. Ο Θεόδωρος Λάσκαρης καταφεύγει στη Νίκαια της Βιθυνίας όπου αρχίζει να δημιουργείται ένα νέο κράτος, η Αυτοκρατορία της Νικαίας. (810 χρόνια)
ο τρούλος της Μεγάλης του Γένους Σχολής,
μεγαλόπρεπο κτήριο ακόμα και σήμερα στην Πόλη,
το Κόκκινο Σπίτι στην κορυφή λόφου
πάνω από τον Κεράτιο στο Φανάρι...
1454 : ο Γεννάδιος Σχολάριος ορίζεται πατριάρχης Κωνσταντινούπολης και ιδρύεται η Μεγάλη του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη. (560 χρόνια)
1614 : 7 Απριλίου- Πεθαίνει στο Τολέδο της Ισπανίας ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός ως "ο  Έλληνας" , Ελ Γκρέκο (γεν. Ηράκλειο Κρήτης 1541).  (400 χρόνια) 
από τη βενετοκρατούμενη Κρήτη στην Ιταλία
και την Ισπανία ο αρχικά αγιογράφος
1714Στο πλαίσιο του Βενετοτουρκικού Πολέμου -του έβδομου στη σειρά- τα οθωμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Πελοπόννησο. Γεννιέται ο διδάσκαλος του Γένους και νεομάρτυρας άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. (300 χρόνια)

1814 : 21 Ιουνίου: αγγλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα
Σεπτέμβριος: Ιδρύεται στην Οδησσό της Ρωσίας από τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ η Φιλική Εταιρεία. Γεννιέται στη Θήβα ο ζωγράφος της Επανάστασης Γεώργιος Βρυζάκης (+Μόναχο 1878). (200 χρόνια)
1834 : δίκη Θ. Κολοκοτρώνη, μεταφορά της πρωτεύουσας του νέου ελλαδικού κράτους στην Αθήνα (180 χρόνια).
1904: Μακεδονικός Αγώνας, θάνατος Παύλου Μελά σε ηλικία 34 ετών. (110 χρόνια)
1914: 17 Φεβρουαρίου: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου υπό τον Χρηστάκη Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.  17 Μαΐου: Οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων και της επαναστατικής κυβέρνησης της αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου υπογράφουν στην Κέρκυρα πρωτόκολλο, με το οποίο παραχωρείται ευρεία αυτονομία στους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου μέσα στα πλαίσια του αλβανικού κράτους. 29 Οκτωβρίου:   προσάρτηση της νήσου Κύπρου από τη Μεγάλη Βρετανία (οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι το θεωρούν ως πρώτο βήμα για την ένωση με την Ελλάδα). 
γραμματόσημο των τοπικών αρχών
της  Βορείου Ηπείρου
Έναρξη του Μεγάλου πολέμου για την Ευρώπη, του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου

(100 χρόνια)
 
Στιγμιότυπο από την υπέροχη ταινία ¨Καλά Χριστούγεννα" με θέμα
την ανέλπιστη ανακωχή τα Χριστούγεννα του 1914 στα χαρακώματα
του α΄παγκοσμίου πολέμου από Γερμανούς, Γάλλους και Σκώτους
στρατιώτες στο μέτωπο (μεταξύ Γαλλίας-Βελγίου)
1944
τελευταίο έτος της γερμανικής κατοχής, Δεκεμβριανά στην Αθήνα (β΄ γύρος-εμφύλιος). (70 χρόνια)
1964 :  Η τουρκική κυβέρνηση εξαπολύει κύμα απελάσεων εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εκμεταλλευόμενη το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Κύπρο. Πάνω από 10.000 Έλληνες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Πόλη. Επίσης, κλείνει με νόμο τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου και  καταργεί τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. (50 χρόνια)
1974 : Ανακοινώνεται επίσημα ο εντοπισμός στην υποθαλάσσια περιοχή πλησίον της Θάσου κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Μαύρος Ιούλιος της Κύπρου
15 Ιουλίου: Η Κυπριακή Εθνοφρουρά με την υποστήριξη μονάδων της ΕΛΔΥΚ ανατρέπει το νόμιμο ηγέτη της Κύπρου αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ανοίγει ο δρόμος για τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.
20 Ιουλίου: Αρχίζει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Άγριος αεροπορικός βομβαρδισμός του νησιού.
24 Ιουλίου: Πτώση της δικτατορίας, de facto κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή - Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος.
16 Αυγούστου: Οι Τούρκοι εξαπολύουν στην Κύπρο τον Αττίλα II και πετυχαίνουν να καταλάβουν το 40% περίπου του εδάφους του νησιού. (40 χρόνια)
1984: Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου, έκδοση ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη. (30 χρόνια) 
1994 : Θάνατος στην Αθήνα σε ηλικία 70 ετών του μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. (20 χρόνια). Ακούστε και από αυτή την ανάρτηση.

Αλλά και άλλες, εξίσου σημαντικές:
704 π.Χ.: Ο Κορίνθιος Αμεινοκλής κατασκευάζει την πρώτη τριήρη. (1310 χρόνια)
514 π.Χ. : Ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων σκοτώνουν τον τύραννο Ίππαρχο (τυραννοκτόνοι), ενώ ο αδερφός του Ιππίας που τον διαδέχεται στην εξουσία διακόπτει τη φιλολαϊκή πολιτική της οικογένειάς του και γίνεται τύραννος με τη σημερινή σημασία της λέξης. (1600 χρόνια)
404 π.Χ.:  Η Αθήνα συνθηκολογεί, τα τείχη της γκρεμίζονται και εγκαθιδρύεται το ολιγαρχικό καθεστώς των "Τριάκοντα" (τυράννων) από το Σπαρτιάτη Λύσανδρο. (1710 χρόνια)
384 π.Χ.: Γέννηση του φιλοσόφου Αριστοτέλη και του ρήτορα Δημοσθένη. (0 χρόνια)
614: Περσικά στρατεύματα με επικεφαλής το στρατηγό Σαρμπαράζ (Σαλβάρα) καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ (ανάμεσα στους αιχμαλώτους και ο πατριάρχης Ζαχαρίας) και παίρνουν μαζί τους και τον Τίμιο Σταυρό. (1400 χρόνια)
654: Οι Άραβες καταλαμβάνουν τη Ρόδο. Καταστροφή του «Κολοσσού» και πώληση του χαλκού από τον οποίο ήταν φτιαγμένος.
904: 29 Ιουλίου: Ισχυρός αραβικός -κυρίως πειρατικός- στόλος υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη, δύο μέρες αργότερα καταλαμβάνει την πόλη και χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αιχμαλωτίζονται και πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.
1054: 16 Ιουλίου: Ο καρδινάλιος Ουμβέρτος και οι υπόλοιποι απεσταλμένοι του πάπα εναποθέτουν πάνω στην Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας τον αφορισμό του πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου και των ομοφρόνων του. Λίγες μέρες αργότερα ο πατριάρχης αφορίζει τον πάπα Λέοντα Θ΄ (Σχίσμα των Εκκλησιών). (960 χρόνια)
1664: Φλαγγινιανό Φροντιστήριο ή Φλαγγίνειος Σχολή: ιδρύεται στη Βενετία με χρήματα του προέδρου (από το 1623 μέχρι το 1642) της Ελληνικής Αδελφότητας της Βενετίας Θωμά Φλαγγίνη και είναι από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Διασποράς. Λειτουργεί με μια διακοπή το διάστημα 1797-1823 μέχρι το 1905. Στους μαθητές και τους δασκάλους του συγκαταλέγονται διαπρεπείς λόγιοι του 17ου και του 18ου αιώνα. (350 χρόνια)
1754 : Εκδηλώνεται το κίνημα των Κολλυβάδων με πνευματικό ηγέτη τον Νικόδημο τον Αγιορείτη. (260 χρόνια)
1774:  τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Η Ρωσία αναγνωρίζεται ως προστάτιδα των χριστιανών υπηκόων της Πύλης και της δίνεται το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Τουρκίας, εάν κρίνει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των χριστιανών, χορηγούνται στους Έλληνες αμνηστία και το δικαίωμα να τελούν ελεύθερα τη λατρεία τους. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γίνεται ηγεμόνας της Βλαχίας και ο Αλέξανδρος Γκίκας ηγεμόνας της Μολδαβίας. Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου Μουρούζης διορίζεται μεγάλος δραγουμάνος της Υψηλής Πύλης. (240 χρόνια) 
1824 : Χρόνια της Μεγάλης Επανάστασης, δάνειο από την Αγγλία, εμφύλιες συγκρούσεις, καταστροφή Κάσου , Ψαρών, ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο (190 χρόνια)
1914: 30 Ιανουαρίου: Οι Τούρκοι αρχίζουν να εφαρμόζουν σχέδιο απέλασης των Ελλήνων που διαμένουν σε περιοχές της ανατολικής Θράκης και των δυτικών παραλίων της Μ. Ασίας.
13 Απριλίου: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συμφωνεί με τον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο να προχωρήσει η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ώστε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο η ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η τουρκική εμμονή στο να επιστρέψει η Ελλάδα τη Χίο και τη Μυτιλήνη οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.
1984 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα τα Σκόπια με το προσωρινό όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: