Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

Η Αθηνά στον Πειραιά

      Πειραιάς, το επίνειο της Αθήνας που έγινε πόλη (σε πολεοδομικό σχέδιο του κορυφαίου πολεοδόμου από τη Μίλητο Ιπποδάμου ) επί Θεμιστοκλή, ο οποίος αξιολόγησε ορθά τη σημασία των τριών φυσικών λιμανιών Ζέας, Μουνιχίας, Κανθάρου. Στην ελώδη εκβολή (αλίπεδον) του Κηφισού ποταμού, μια άγονη χερσόνησος που ήταν μάλλον νησί παλαιότερα. Το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, δίπλα στο αρχαίο θέατρο Ζέας, σε όχι τόσο κεντρικό σημείο, με μάλλον λίγους επισκέπτες, κρυμμένο αλλά με σπουδαία εκθέματα. (Πόσο άσχημα φερόμαστε στον πολιτισμό μας...)

Λιμάνι Ζέας
μεγάλου ύψους στήλη
άγαμου πολεμιστή
με υπέροχα διατηρημένο
μπλε λουλακί
στήλη με ονόματα πολεμιστών
 (πιθανώς)



Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιτύμβιες στήλες (από την  ευρύτερη περιοχή), κάποιες με ιδιαίτερα στοιχεία.





      Η αίθουσα με τα χάλκινα : απρόσμενο εύρημα το 1959. Σε μια αρχαία αποθήκη είχαν κρυφτεί χάλκινα αγάλματα για μη δηωθούν από το ρωμαίο στρατηγό Σύλλα το 86 π.Χ. και, τελικά, να έρθουν στο φως αιώνες μετά.
Το εξαιρετικής τέχνης άγαλμα της Αθηνάς
Όπως έγινε και το 1940 με τους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ενόψει της γερμανικής λαίλαπας...

Φορτίο από ναυάγιο 2ου αιώνα μ.Χ. με ανάγλυφα αττικού εργαστηρίου. Ενδιαφέρον, καθώς ανευρέθησαν πολλαπλοί όμοιοι πίνακες (εκτίθενται διπλοί στο μουσείο) που προορίζονταν για εξαγωγή.
η αρπαγή της Ιόλης από τον Ηρακλή
          Υπερμεγέθη εκθέματα (αδριάντες) ρωμαϊκά και εκθέματα από τη μυκηναϊκή εποχή συνυπάρχουν σε ένα αξιοπρεπές αλλά άγνωστο στους πολλούς μουσείο.
το "μάτι" και το έμβολο-όπλο που είχαν
 οι αθηναϊκές τριήρεις
μυκηναϊκό ρυτό γουρουνάκι
      Για όσους δεν μπορούν να το επισκεφθούν υπάρχει η ηλεκτρονική έκδοση των εκθεμάτων του Μουσείου, προσφορά του Ιδρύματος Λάτση  Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: