Πολλές φορές στην έκθεση (παραγωγή γραπτού λόγου, όπως το λέμε) αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα:
- μικρή έκταση, γιατί δε γνωρίζουμε τι να γράψουμε- άρα ανεπαρκής ανάπτυξη
- ελλιπής ανάπτυξη των συλλογισμών μας με αποτέλεσμα να μη βγαίνει νόημα, να μην μπορούμε να παρουσιάσουμε πλήρως, ολοκληρωμένα και οργανωμένα τις απόψεις μας ή να μην είναι σωστά τεκμηριωμένες
- απαντάμε σε άλλα από τα ζητούμενα όπως προκύπτουν από την εκφώνηση του θέματος, άρα έιμαστε εκτός θέματος...
*
Τα έχουμε πει ΠΟΛΛΕΣ φορές στην τάξη :
- Στην έκθεση δεν υπάρχει ελεύθερο θέμα (μόνο στη δημιουργική γραφή!) : διαβάζουμε πολύ καλά την εκφώνηση, γιατί το θέμα προδιαγράφει και την πορεία της έκθεσής μας.
- Εντοπίζουμε το θεματικό κέντρο, τις βασικές έννοιες του θέματος (πχ. μιλά για τα ΜΜΕ, την εργασία-ανεργία, το περιβάλλον κλπ. ), την προβληματική (ποια πτυχή, ποια προβλήματα, ποια θέματα υπογραμμίζει, τι μας δίνει ως δεδομένα), τα ζητούμενα (τι μας ζητά να απαντήσουμε, σε τι να τοποθετηθούμε για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας).
- Κάνουμε σχεδιάγραμμα πριν γράψουμε την έκθεσή μας: καταγράφουμε τις (σκόρπιες) ιδέες μας και τις βάζουμε σε μια λογική σειρά.
- Στην αρχή (πρόλογος) γράφουμε λίγα γενικά για το θέμα/βασική έννοια και στη συνέχεια (κυρίως θέμα) αναλύουμε τις απόψεις μας τεκμηριωμένα, με λογική αλληλουχία (η μία σκέψη λογικά να οδηγεί στην άλλη και σε ένα συμπέρασμα). Κλείνουμε ομαλά το κείμενό μας (ανακεφαλαιώνοντας μερικές φορές στον επίλογο). Σημείωση: προσέχουμε τις λεπτομέρειες του επικοινωνιακού πλαισίου που μας ζητείται (είναι άρθρο, επιστολή, λόγος κλπ.)
- Ξαναδιαβάζουμε το κείμενό μας (πολλές φορές καθώς γράφουμε) και διορθώνουμε. Πολλές φορές επιθυμούμε να κάνουμε πιο σύνθετο το λόγο μας με αποτέλεσμα ασάφειες, συντακτικά και εκφραστικά λάθη, που δηλώνουν με τη σειρά τους ότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει και οργανώσει τις σκέψεις μας.
Καλύτερα να γράφουμε απλά, παρά να μη βγαίνει νόημα...
Δεν γράφουμε πράγματα / ιδέες / σκέψεις άσχετες με το θέμα: όλα πρέπει να συνδέονται με αυτά που μας ζητούν.
Περίτεχνα και σύνθετα θα γράψουμε αποτελεσματικά μετά από πολλή εξάσκηση ! Το σημαντικό είναι το νόημα, να υπάρχει ουσία σε αυτά που γράφουμε διατυπωμένη με σαφήνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου